Jak otworzyć bar kanapkowy?

Jak otworzyć bar kanapkowy?Od dawna marzysz o założeniu własnego biznesu? Pragniesz rozwijać karierę zawodową w ramach samozatrudnienia? Znudziła cię praca na etacie bez możliwości wpływania na wysokość swoich zarobków.

Masz ograniczone środki na inwestycje?  Szukasz pomysłu na działalność gospodarczą? Przeczytaj poniższy artykuł, a potem zdecyduj i zostań swoim własnym szefem!

Dlaczego kanapki?

Po pierwsze, nie trzeba do tego żadnych szczególnych technik i umiejętności - każdy potrafi zrobić kanapkę. W razie czego można poszukać inspiracji w internecie, jak je udekorować, aby "ściągały oko". Po drugie, rozpoczęcie tego rodzaju działalności nie wymaga dysponowania pokaźnymi funduszami. Możesz zacząć od razu, we własnej kuchni i krok po kroku rozwijać firmę. Po trzecie zaś, kanapka to przekąska, którą można zjeść na miejscu lub zabrać na wynos. Każdy je lubi, choć nie każdy ma czas lub chęć, by je samemu przygotowywać.

Wymyśl swoją firmę

Na początek zastanów się, nad formą swojej działalności. Ma to być firma kanapkowa, która dostarcza gotowe zapakowane kanapki do biurowców, szpitali, zakładów, uczelni, szkół czy akademików. W takim wypadku konieczne będzie wcześniejsze zdobycie zamówień - (strona internetowa, ulotki, ogłoszenia), przygotowanie zestawów wcześnie rano i dystrybucja w porze lunchu. Może sprzedawać miesięczny "abonament", np. wykupienie 5 rodzajów kanapek - innej każdego dnia na cały miesiąc? To pozwoliłoby na łatwiejsze i bezpieczniejsze planowanie zaopatrzenia. Inna formuła to stacjonarny bar kanapkowy, do którego klienci przychodzą sami, choć można obie konwencje połączyć. Ponadto warto dokładnie przemyśleć zakres oferowanych usług; może kanapki wegetariańskie, może grillowane tosty, a może dietetyczne z razowego pieczywa plus niskokaloryczne dodatki, może z kiełkami i błonnikiem. Jeśli otworzymy już lokal, to może świeże soki albo sałatki, niskokaloryczne desery na bazie jogurtu czy galaretki z etykietą zawierającą wartość energetyczną będą świetnym uzupełnieniem?

Zwizualizuj marzenia

Afirmuj swoją ideę, powtarzaj sobie, że dasz radę, wszak zobaczyć znaczy uwierzyć. Zobacz oczyma duszy swój własny bar kanapkowy, wymyśl dla niego roboczą nazwę. W razie czego, jeśli okaże się, że najlepsza lokalizacja jest na ulicy S. Dubois (wym. dibuła), zawsze możesz zmienić nazwę na "Kanapka di BUŁA" i sprzedawać tylko bułki. Zrób sobie notatki, albo wydrukuj zdjęcia miejsc, sprzętów, aranżacji kuchni czy ogródka barowego. Stwórz menu. Pamiętaj, że 2 - 3 składniki to już sałatka Zaproś znajomych i przygotuj po kilka różnych kanapek, zapytaj, co by dodali lub co pominęli.

Zrób pierwszy krok

Skoro każda droga zaczyna się od zrobienia pierwszego kroku, wykonaj go jak najszybciej. Aby zarejestrować działalność, trzeba wybrać formę potwierdzenia tożsamości, zgłosić ten fakt w ZUS i Urzędzie Skarbowym, wypełnić wniosek (od jakiegoś czasu można to zrobić online), a w związku z tym, że firma swoją działalność opiera na przygotowywaniu i sprzedaży żywności, należy spełnić także określone przepisami wymogi techniczno - budowlane oraz sanitarnohigieniczne. Podpisanie umowy licencyjnej z organizacjami zbiorowego zarządzani prawami autorskimi pozwoli ci odtwarzać w lokalu muzykę zarejestrowaną lub z radia.

Lada chłodnicza czy krajalnica do warzyw?

Niewielu sprzętów wymaga otwarcie baru kanapkowego. Na pewno przyda się chłodziarka. Krajalnica do warzyw, wędlin i sera pozwoli pokroić szybko i sprawnie duże ilości produktów w cienkie, kształtne plastry. W warunkach domowych wystarczyłby nóż, ale do poszatkowania kilku kilogramów selera czy kapusty na surówkę krajalnica do warzyw może okazać się niezbędna. Jeśli oferta ma obejmować też tosty, niezbędny będzie opiekacz lub toster, a może grill kontaktowy, żeby podpiec na nim filet z kurczaka lub indyka do sałatki albo boczek do kanapek dla ciężko pracujących fizycznie - oni naprawdę potrzebują energii.

Autor: www.emaks.pl.

Komentarze