Jak założyć firmę cateringową?

Jak założyć firmę cateringową?Wszyscy ci mówią, że dobrze gotujesz? Goście zawsze chwalą twoje dania? Nawet teściowa prosi czasem o przepis? Może rzeczywiście masz talent kucharski i kulinarną intuicję. Czas zrobić na tym interes!

Nie każdy ma środki i głowę do otwierania restauracji, ale firma cateringowa może być właśnie twoim sposobem na samozatrudnienie. Tylko od czego zacząć? To proste, od zrobienia pierwszego kroku.

Formalności, czyli pieczątka

W zależności od profilu twojej firmy cateringowej różne będą formalności, jakie wypełnisz. Dlatego dobrze by było ustalić na początek charakter działalności. Są przecież firmy, które rozwinęły się z pieczenia ciast i lepienia pierogów dla sąsiadek we własnej kuchni. Można w ten sposób zaoszczędzić na czynszu, ale wymaga to posiadania oddzielnych naczyń i urządzeń, jak lodówka czy frytkownica tylko na użytek firmowy. Jeśli zdecydujesz się na wynajęcie lokalu, musi on, podobnie jak samochód do przewozu żywności, spełniać określone warunki (lista na stronie lokalnej stacji sanitarno - epidemiologicznej). Rejestracji działalności gospodarczej dokonać można drogą elektroniczną lub osobiście w Urzędzie Miasta czy Gminy, składając wniosek CEIDG-1, który jest jednocześnie wnioskiem o nadanie numeru REGON, NIP i kodu PKD, a także zgłoszeniem firmy do Urzędu Skarbowego i ZUS-u. Dodatkowo rejestracja VAT (najpóźniej na dzień przed rozpoczęciem działalności) i formularz ZUS (najpóźniej do 7 dni od jej rozpoczęcia). W przypadku prowadzenia działalności gastronomicznej należy wdrożyć system HACCP, dotyczący zarządzania jakością żywności. Jedną z formalności jest także założenie firmowego konta w banku oraz być może znalezieniem dofinansowania, np. w Urzędzie Pracy, Ośrodku Rozwoju Przedsiębiorczości lub z Funduszu Ochrony Środowiska, jeśli masz pomysł na jakieś ekologiczne rozwiązanie np. w kwestii segregacji śmieci.

Wyposażenie, czyli frytkownica

Sprzęt gastronomiczny, jaki będzie potrzebny, też zależy od charakteru firmy. Catering kanapkowo - przekąskowy wymaga jedynie posiadania lodówki oraz krajalnicy do warzyw i wędlin. Jeśli zamierzasz dostarczać posiłki w ograniczonym zakresie, przyda się jeszcze frytkownica i kuchnia z piekarnikiem. Jeśli jednak masz ambitny plan świadczenia kompleksowych usług cateringowych, to trzeba pomyśleć o profesjonalnej, kompletnie wyposażonej kuchni, gdzie potrzebny będzie duży piec konwekcyjny, nie jedna, lecz dwie chłodziarki, dwie frytkownice, itp. A może lepiej sprawdziłaby się przeznaczona właśnie dla gastronomii dwukomorowa frytkownica o dużej pojemności, dzięki czemu można w jednym czasie smażyć frytki i filety rybne bez obawy, że przejdą swoim zapachem. Przy ograniczonych środkach warto przejrzeć aukcje komornicze lub strony ze sprzętem używanym, gdzie pojawia się czasem kompletne wyposażenie kuchni po likwidacji lokalu.

Oferta, czyli autorski sernik

Niby każdy potrafi zrobić sernik, ale jest mnóstwo sytuacji, kiedy się go nie robi, tylko kupuje i chciałoby się, żeby nie był wytworem masowej produkcji. Pani domu zajęta przed imieninami, rocznicą czy komunią zwyczajnie nie ma czasu lub odwrotnie; ma czas upiec tylko sernik, który uwielbiają domownicy i chce kupić gotową sałatkę, bigos czy schabowe na obiad. Nie chce jednak garmażerki z marketu. Przyjęcia w firmach, czasem przedłużające się narady i konferencje wymagają poczęstowania gości choćby kanapką. I co, asystentka zarządu albo sekretarka ma smarować w socjalnym bułki pasztetową? Catering jest genialnym rozwiązaniem. Przygotuj biznesplan. Zastanów się, w kogo celujesz swoją ofertą; osoby prywatne, firmy, przedszkola, szkoły, a może obsługa wesel i innych uroczystości rodzinnych? Opracuj własne menu, wybierz te dania, które robisz najlepiej. Może jesteś mistrzynią krokietów, twoje koreczki śledziowe przyprawiają domowników o kulinarną ekstazę, karp w galarecie zdobyłby złoty medal na olimpiadzie, a flaki powaliłyby na kolana koleżankę Gessler czy kolegę Makłowicza?

Autor: www.emaks.pl.

Ocena: 5.0

Komentarze

Alcian
Jeśli byś szukał porządnego, trwałego sprzętu do swojego cateringu zobacz ofertę Gort my się u nich zaopatrywaliśmy http://gort.pl/
Przemko
Dobrzy dostawcy to podstawa. Mi dobrze pracuje się z firmą Lomania, to firma, która oferuje całe pieczarki, ale też krojone a nawet gotowe farsze, pieczarki po grecku czy marynowane. Wszystkie wersje sprawdzone, każda nam bardzo odpowiada.
AdamS
Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dobrze się pracuje na sprzęcie Fagor - produkują profesjonalny sprzęt kuchenny. Frytownice mają gazowe i elektryczne http://www.fagorindustrial.pl/pl/urzadzenia-grzewcze/linia-700/frytownice my pracujemy na elektrycznej i od lat nie zawodzi.