Jak zostać rolnikiem ekologicznym?

Rolnictwo ekologiczneW rolnictwie ekologicznym coraz więcej osób zaczyna widzieć szansę na rozwój swojego gospodarstwa. Zdrowy tryb życia jest w modzie, po produkty ekologiczne sięgają już nie tylko celebryci, ale pojawiają się one też na stołach "przeciętnych Kowalskich". Rolnik, który zdecyduje się na prowadzenie gospodarstwa ekologicznego, musi spełnić konkretne wymagania i wykluczyć stosowanie sporej grupy środków chemicznych oraz nawozów.

Jak zostać rolnikiem ekologicznym?

Rolnictwo ekologiczne opiera się na prowadzeniu upraw w sposób jak najbardziej przyjazny dla planety. Oznacza to zwiększenie bioróżnorodności, zwiększenie materii organicznej, zaprzestanie stosowania wielu środków chemicznych. Aby zgłosić działalność ekologiczną, należy udać się do odpowiedniej jednostki certyfikującej, która spełnia wymogi określone w ustawach dotyczących upraw ekologicznych. Takie jednostki mają też uprawnienia do dokonywania późniejszych kontroli.

Zgłoszenia można składać osobiście lub przez internet w takich jednostkach, które podlegają nadzorowi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcję Handlową, Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Czy warto założyć gospodarstwo ekologiczne?

Założenie gospodarstwa ekologicznego jest możliwe dla każdego, nawet dla osób, które nie posiadają dużej ilości pól. Dopuszczalne jest bowiem na przykład kupowanie określonych rodzajów pasz dla zwierząt, co jest świetnym sposobem na prowadzenie produkcji zwierzęcej nawet na niewielkim areale.

Gospodarstwa ekologiczne to także możliwość uzyskania większych środków z tytułu dopłat bezpośrednich. To także możliwość zarobienia większych pieniędzy na sprzedawanych produktach. Ekologiczne zboża, warzywa, owoce, czy też mleko i inne produkty odzwierzęce cieszą się rosnącą popularnością, a cena jest sporo wyższa, niż w przypadku produktów uzyskiwanych w tradycyjny sposób. Gospodarstwo ekologiczne jest więc świetną opcją dla rolników, którzy nie dysponują dużą ilością terenów, ale chcą zarobić na utrzymanie swoje oraz swojej rodziny.

Kontrola i nadanie certyfikatu

Rolnik, który chce prowadzić gospodarstwo ekologiczne, musi nie tylko dokonać zgłoszenia, ale też rozpocząć produkcję ekologiczną w momencie zgłoszenia. Okres przejściowy trwa dwa lata w przypadku pól ornych, a w przypadku upraw wieloletnich (np. sady) wynosi on trzy lata. Producent rolny wraz z doradcą rolnośrodowiskowym z ODR musi sporządzić Plan Ekologiczny. Dzięki Planowi może starać się też o dodatkowe dopłaty w ARiMR.

Jednostka certyfikująca przeprowadza kontrolę przynajmniej raz w roku, w okresie od maja do września i nie muszą one być zapowiedziane. Przynajmniej raz w roku musi się jednak odbyć kontrola zapowiedziana, na podstawie protokół kontrolnych wydaje się decyzję o wydaniu certyfikatu.

Należy bezwzględnie trzymać się Planu Ekologicznego, który zawiera planowane uprawy i sposoby pielęgnacji upraw na najbliższe lata. Co jednak w sytuacji, kiedy z powodu chorób zwierząt czy problemów z uprawami nie jest możliwe jego wykonanie? Jednostki certyfikujące dopuszczają pewne odstępstwa w różnych sytuacjach. Warto więc w razie wątpliwości skontaktować się bezpośrednio z nadzorującym podmiotem.

Rolnictwo ekologiczne to możliwość rozwoju swojego gospodarstwa. Warto się nim zainteresować!

Autor: JOL-MET.

7 Votes

Komentarze