Obiady dla firm jako skuteczna forma motywowania pracowników

Obiad w pracyDzięki przeprowadzonym przez Światową Organizację Zdrowia badaniom, wiemy, że zapewniając pracownikom regularne posiłki, można podnieść ich wydajność nawet o 20%. Jeśli będą to zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki, efektywność pracowników może wzrosnąć nawet o 25%, co pokazały badania Health Enhancement Research Organization (HERO). W związku z tym pracodawcy bardzo chętnie sięgają po tę formę bezgotówkowej gratyfikacji - w dużych zagranicznych przedsiębiorstwach jest to wręcz standard.

Zalety obiadów dla pracowników

Oprócz potrzebnego w ciągu dnia zastrzyku kalorii i składników odżywczych, posiłki pozwalają pracownikom na regularne przerwy w pracy. Dzięki temu nie tylko mogą odpocząć, ale także tworzyć i zacieśniać koleżeńskie więzi. A jak powszechnie wiadomo, zgrany zespół o wiele efektywniej radzi sobie z zadaniami i projektami. Poza tym dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy nie muszą się martwić przygotowywaniem obiadów po pracy, a co za tym idzie, mają więcej czasu dla siebie, w tym także na wypoczynek. Ma to bezpośredni wpływ na ich poziom zadowolenia, a więc także motywację do pracy.

Jak rozwiązać kwestię obiadów dla pracowników?

Istnieje tutaj dość sporo możliwości, np. karty żywieniowe. Najwygodniejszym rozwiązaniem pozostaje jednak dowóz posiłków bezpośrednio do miejsca pracy. Jedną z firm świadczących tego typu usługi jest SmartLunch. Firma ta współpracuje z restauracjami i lokalami gastronomicznymi w całym kraju, dzięki czemu posiłki będą zawsze dostarczone ciepłe i na wyznaczoną godzinę. Pozwala to na szeroki wybór menu i dostosowanie diety do preferencji pracowników danej firmy. Dzięki dedykowanej aplikacji zamawianie i rozliczanie się z takich obiadów jest szybkie i niemal dziecinnie łatwe. Zamówienia można składać na stronie internetowej, pojedynczo lub grupowo przez wyznaczoną do tego osobę. Aplikacja pozwala także w każdej chwili sprawdzić historię oraz na bieżąco weryfikować zamówienia poszczególnych osób. Ponadto każde danie można ocenić i skomentować, co znacząco wpływa na jakość całej usługi. Na koniec każdego miesiąca wystawiane jest podsumowanie oraz faktura zbiorcza, którą można bez problemu zaimportować do programu kadrowego.

Co zyskuje przedsiębiorstwo korzystające z obiadów dla firmy?

Decydując się na tę formę niepieniężnej gratyfikacji, pracodawca nie tylko zwiększa efektywność personelu, ale także znacząco polepsza swój wizerunek. Jest to bowiem bardzo dobre rozwiązanie w kwestii tworzenia employer brandingu oraz utrzymania zdrowych relacji w strukturach pracowniczych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom personelu, firma tworzy wizerunek troszczącej się o jego zdrowie fizyczne i psychiczne. Dzięki temu przedsiębiorstwo gwarantuje sobie stabilny rozwój. Jest także pozytywnie postrzegane przez potencjalnych odbiorców swojej marki. Ponadto jest to zdecydowanie tańsza opcja niż np. karnety na siłownię, a przy tym pracownicy zdecydowanie częściej korzystają właśnie z niej.

Podsumowanie

Dbałość o zdrowie i zbilansowaną dietę pracowników to prosta droga do zwiększenia efektywności pracy. Nie jest to w żadnym wypadku pusty, ale modny slogan - zapewnienie obiadu pracownikom daje realne korzyści zarówno im, jak i pracodawcy. Ponadto personel o wiele częściej sięga właśnie po tę formę gratyfikacji niepieniężnej. Dzięki temu przedsiębiorstwo nie musi się wykosztowywać na drogie i mało popularne rozwiązania, np. karnety sportowe, z których skorzysta tylko ułamek pracowników. Warto więc dać im taką możliwość i skorzystać z tego typu usług.

Komentarze