Praca kelnera pod lupą

Kelner - zawód, pracaZawód kelnera wydaje się prosty i przyjemny. Rzeczywistość jest zupełnie inna - od tego pracownika zależy to, czy goście wyjdą z restauracji zadowoleni.

Głównym zajęciem kelnera jest obsługa gości. Śmiało można powiedzieć, że jest on łącznikiem miedzy kuchnią a klientami, którzy zdecydowali się zjeść posiłek.

Osoby, które nie miały okazji przekonać się, jak wygląda praca kelnerów często błędnie myślą, że wykonywanie tej profesji nie wymaga żadnych zdolności. Przeciwnie - goście najczęściej czują, czy obsługuje ich profesjonalista, czy amator, który o serwowaniu posiłków nie wie prawie nic.

Kelner po szkole

Nie brakuje szkół zawodowych, średnich i policealnych  kształcących przyszłych kelnerów. Wszystko dlatego, że kelner - jak błędnie uważa część gości - nie podaje jedynie posiłków do stołu. Zakres jego obowiązków jest znacznie szerszy, musi on mieć też wiedzę z zakresu żywienia. Kelnerzy są odpowiedzialni za przygotowanie miejsc, które zajmą goście, muszą również doradzić im - jeżeli zachodzi taka konieczność - w wyborze dań. Ważne jest zatem, by orientowali się, z jakich produktów są przyrządzone poszczególne potrawy.

To, czy właściciele restauracji przywiążą szczególną uwagę do wyboru kelnera przekłada się na sukces przedsięwzięcia. Nie można zapomnieć, że to właśnie ten pracownik ma jako pierwszy kontakt z klientem. Od jego profesjonalnego podejścia zależy to, czy goście będą czuli się w restauracji dobrze i zdecydują się ponownie dokonać rezerwacji stolika.

Kontaktowy i dyskretny jednocześnie

Być dobrym kelnerem to sztuka. Połączenie umiejętności rozmawiania z klientami z dyskrecją nie jest sprawą prostą i oczywistą. Pamiętać o tym powinni wszyscy zainteresowani wykonywaniem tego zawodu. Dobry kelner wie, kiedy zaproponować klientom danie, kiedy zaś lepiej milczeć. A skoro ma on kontakt z gośćmi i jest wizytówką każdej restauracji, to musi się nie tylko elegancko prezentować, lecz także pamiętać o manierach.

W przypadku restauracji posiadających kartę win, kelner musi doskonale znać serwowane trunki i potrafić dobrać butelkę wina do zamówionych dań. Znaczenie ma również sposób zaprezentowania wina i jego podanie.

Pułapki czekają

Praca kelnera bywa wyczerpująca zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Kelner to osoba, która jest w ciągłym ruchu - poza serwowaniem dań musi dbać o czystość wszystkich stolików znajdujących się w lokalu. Ważne jest zatem, aby kelner potrafił zorganizować sobie dzień pracy.

Ponieważ kelner jest pierwszą osobą witającą gości, musi się dobrze prezentować. Schludny strój jest zupełną podstawą.

Jak i gdzie szukać zatrudnienia?

Aby zdobyć doświadczenie, każdy przyszły kelner powinien pomyśleć o odbyciu praktyk w dobrym lokalu, w którym będzie mógł się nauczyć sztuki serwowania dań od osób pracujących na takim stanowisku od dłuższego czas. Mając doświadczenie, znalezienie pracy nie jest większym problemem. Warto zaglądać na lokalne portale z ogłoszeniami o pracę czy czytać rubryki poświęcone ofertom zatrudnienia w lokalnej prasie. A może audycje dla bezrobotnych w radio? Inną możliwości jest złożenie dokumentów do wybranych lokali. Czasem ich właściciele mogą potrzebować większej ilości kelnerów na czas np. imprez okolicznościowych.

Ponieważ poszukiwania pracy mogą być żmudne, dobrze aby kelnerzy pamiętali również o agencjach pracy tymczasowej. Nawet praca tymczasowa może pomóc w rozwinięciu swoich umiejętności.

Ile można zarobić?

Dobry kelner nie powinien narzekać na zarobki. Jeżeli restauracja serwuje pyszne dania, a klientów nie brakuje, to obsługa może zarobić nie tylko pensję, lecz także dorobić drugą na napiwkach. Na to jednak mogą liczyć tylko ci, którzy będą mieli bardzo dobre podejście do gości. Ile ostatecznie może znaleźć się na koncie kelnera pod miesiącu pracy? Początkujący nie otrzymują więcej niż 1 500 zł netto. Ci najlepsi mogą dostać nawet 2 razy więcej.

Autor: www.praca-pszczyna.pl

Ocena: 5.0



Komentarze

Tola
Niestety często kelnerzy popełniają podstawowe błędy - http://www.lrspoland.pl/obsluga-w-restauracji-jakie-sa-glowne-bledy,204.html